Door: Henriëtte van Dort
Bij veel mensen om me heen hoor ik de vraag: hoe kan ik van betekenis zijn nu ik veel meer thuis werk en dat misschien nog wel een tijdje moet volhouden? In dit artikel lees je een paar algemene principes over impact hebben in deze bijzondere tijd. Vervolgens kijken we hoe je per communicatiestijl het ontwikkelen van kwaliteiten kunt vormgeven. Ik rond af met een persoonlijk voorbeeld.
Iedereen wil op een bepaalde manier impact hebben op zijn omgeving en betekenisvol werken. De manier waarop kan voortkomen uit een gevoelde noodzaak, een verlangen of vanuit pure interesse. Je kunt dit concreet en persoonlijk maken door na te gaan in welke mate jij anderen beïnvloedt, motiveert en in staat stelt om bij te dragen aan effectiviteit van de organisatie en het van betekenis zijn in deze coronatijd.
3 manieren om impact uit te oefenen op je omgeving
Denk eens terug aan het begin van de coronatijd. Op welke manier ben je in eerste instantie gaan leven en heb je impact uitgeoefend op je omgeving?
- Vanuit overleven: doen. Vanuit een overlevingsinstinct gaan redden, acties bedenken, boodschappen halen, schoolplek inrichten en een thuiswerkplek regelen.
- Vanuit sociale behoeften: emotief. Vanuit verbinding samenwerken en iets voor een ander betekenen door betrokken te zijn. Met mensen (video)bellen, zorgen dat je verbonden blijft en samen ideeën opdoet, contacten leggen met de mensen om je heen om te horen hoe het gaat en hoe je kunt helpen.
- Vanuit (zelf)ontwikkeling: zingeving. Vanuit samen nadenken, leren en reflecteren bedenken waar het allemaal heen gaat en hoe je de zaken op orde krijgt, wat de beste bronnen en feiten zijn die je informatie verschaffen om je keuzes op te baseren.
Herken je een van de uitgangspunten bij jezelf? En bij je collega’s?
Begrijp je eigen communicatiestijl – en die van anderen
Dan is het nu interessant om te kijken of de manier waarop je bent gaan acteren, overeenkomt met de voorkeur in de Life Languages-taal. Life Languages is methodiek waar Hamewith veel mee werkt, die duidelijk en praktisch inzichtelijk maakt welke communicatietalen jouw voorkeur hebben. Een Life Languages-profiel geeft inzicht in je persoonlijke kracht en groeimogelijkheden. Om de dynamiek in jezelf te begrijpen en gemakkelijker de communicatiestijl van een ander te herkennen. Om beter samen te werken en beter leiding te kunnen geven.
Een Life Languages-profiel geeft inzicht in je persoonlijke kracht en groeimogelijkheden. Om de dynamiek in jezelf te begrijpen en gemakkelijker de communicatiestijl van een ander te herkennen.
Er zijn 7 communicatietalen per profiel. De één spreek je vloeiender dan de andere. Elk Life Languages-taal heeft een eigen set van karakterkwaliteiten en karakteristieken.
Op basis van bovenstaande vragen rondom de impact die je hebt gemaakt, is het nu interessant om te kijken of jij vooral begint met doen (Mover, Doer), voelen (Influencer, Responder) of denken (Shaper, Producer, Contemplator)?
Onder normale(re) omstandigheden kun je misschien goed uit de voeten met je eerste voorkeur. Maar deze voortdurend veranderende situatie vol van onduidelijkheden vraagt misschien om andere kwaliteiten dan je normaal laat zien, en vraagt erom dat je uit andere vaatjes tapt.
En dat kan prima. Ieder Life Languages-profiel bevat de zeven talen, maar je spreekt enkele altijd vloeiender dan anderen. Je hebt dus alle kwaliteiten tot je beschikking én kunt die ontwikkelen.
Hoe ontwikkel je een communicatiestijlen die je van nature minder hebt?
Allereerst is het belangrijk om een ‘knop om te zetten’ in je hoofd. In plaats van te denken ‘wat moet ik allemaal wel niet ontwikkelen’ naar ‘ik heb alle kwaliteiten tot mijn beschikking. Welke spreekt mij het meest aan waarin ik juist in deze tijd zou willen groeien?’.
Welke taal spreekt jou het meest aan waarin je juist in deze tijd zou willen groeien?
Beschrijf dan zo beeldend mogelijk hoe die kwaliteiten er in de praktijk er uitzien als ze goed werken. Hoe concreter het beeld, hoe beter, leuker en makkelijker het is om te bereiken.
Ga er actief mee aan de slag. Vraag regelmatig feedback aan je leidinggevende, collega, partner over hoe jij je ontwikkelt.
De 7 talen van Life Languages uitgelegd
Hoe je de ontwikkeling vormgeeft hangt van je dominante communicatietaal af. Elke taal heeft verschillende behoeften en energiegevers. Hieronder wat meer uitleg per taal (Mover, Doër, Influencer, Responder, Shaper, Producer, Contemplator):
Als je vooral de Mover-taal spreekt wil je snel aan de slag en verbeteringen zien. Laat je uitdagen door een collega. Zoek feedback van mensen die je op waarde schat en die je eerlijk en duidelijk kunnen vertellen wat je al goed doet. Maar vooral wat je nog kunt verbeteren.
Korte en duidelijk opdrachten krijgen om 1, 2 of 3 kwaliteiten te ontwikkelen helpt als Doër je voorkeurstaal is. Vraag je leidinggevende om je regelmatig feedback te geven over hoe je het oppakt en welke stapjes vooruit je hebt gezet. Streef niet naar perfectionisme, maar geniet van elke voortgang die je maakt.
Wanneer je hoog Influencertaal spreekt, wil je vooral gemotiveerd en geïnspireerd worden om te groeien. Zorg ervoor dat je samen met anderen brainstormt hoe je de kwaliteiten kunt ontwikkelen. Vergeet de humor niet. Hoe grootser, meeslepender en beeldender hoe beter. Off you go!
Met Responder als voorkeurstaal wil je gepassioneerd aan de gang gaan. Zorg er voor dat je weet hoe de te ontwikkelen kwaliteit je verder brengt in het helpen en blij maken van anderen. Zoek met je leidinggevende naar creatieve vormen hoe je je de kwaliteit kunt leren. En onthoudt: feedback is gericht op jou verder helpen in je passie, niet op jou als persoon.
Een goed (ontwikkel)plan met een motiverend einddoel werkt als je vooral Shaper spreekt. Het kan zijn dat je wilt excelleren in de te ontwikkelen kwaliteiten. Bespreek met je leidinggevende wat er echt nodig is en wat je daarvoor hebt te doen. Geniet van de ontwikkelreis en de tussentijdse doelen die je bereikt. Vergeet niet te reflecteren en feedback te vragen.
Met Producer als voorkeurstaal is het belangrijk te bedenken wat het oplevert als je de kwaliteiten hebt ontwikkeld. Wees je ervan bewust dat ontwikkelen niet zonder tijd en geldinvestering kan. De precieze opbrengst weet je pas aan het eind. Laat je daardoor niet afleiden. Zorg ervoor dat je met je leidinggevende de kwalitatief best mogelijke optie bespreekt en feedback krijgt op je voortgang.
Als je Contemplator als voorkeurstaal hebt dan is het belangrijk de logische samenhang te ontdekken tussen de kwaliteiten die je wilt ontwikkelen en het werk dat je doet. Ga de feiten onderzoeken. Zoek een goede leermeester uit. Zorg ervoor dat je via nieuwe zienswijzen naar je eigen ontwikkeling gaat kijken. Laat de ander je bevragen zodat je het kunt doordenken.
Als je de uitdaging aandurft, dan levert je dat een breder ontwikkeld karakter op, waardoor je meer kwaliteiten kunt inzetten en daardoor meer impact hebt.
Weerstand én resultaat: ga aan de slag met jouw kwaliteiten
Als je op deze manier aan de gang gaat met je kwaliteiten, dan kun je merken dat je tegen je eigen weerstand aanloopt. En aan de andere kant ga je resultaten boeken. Durf je de uitdaging aan? Als bonus levert je dat een breder ontwikkeld karakter op, waardoor je meer kwaliteiten kunt inzetten en daardoor meer impact hebt.
Of je het wilt of niet, deze tijd zal een beroep doen op andere kwaliteiten van je. Zo ben ik zelf van nature toekomstgericht (Shaper, Influencer en Mover) en wil ik steeds bezig zijn met het behalen van mijn jaardoelen, kansen benutten en vooral gáán. De plannen voor 2020 zijn eind februari al stilgezet. Met het gevolg dat ik de zaken op orde moet krijgen. Dat betekent ook de financiën doorrekenen (Producer). Verder ben ik aan het filosoferen over wat ethisch goed is om te doen (Contemplator) en staat de zorg voor de ander voorop (Responder).
Ik ben benieuwd hoe dit voor jou is.
Niemand van ons spreekt maar één taal en je kunt dus heel goed een combinatie van voorkeuren herkennen. Mocht je het exact willen weten, neem dan contact op. Er is een uitgebreide vragenlijst verkrijgbaar die je helpt om jouw Life Languages-profiel inzichtelijk te maken.
Henriëtte is geaccrediteerd coach bij Life Languages, en werkt veelvuldig met deze methodiek tijdens coachings. Regelmatig werkt ze ook in opdracht voor Performance Happiness. Collega Henk-Peter Dijkema van Performance Happiness schreef een blog over communicatievoorkeuren en stress in tijden van thuiswerken. Je lees het blog hier.