Versterk je leiderschap: 3 werkvormen voor meer vertrouwen, samenwerking en innovatie

Binding the knots, combining the dots

Als leider wil je een omgeving creëren waar vertrouwen, samenwerking en innovatie floreren. In deze blog ontdek je drie praktische werkvormen, geïnspireerd door toonaangevende bronnen, die je direct kunt toepassen. Leer hoe je jouw team kunt inspireren en een cultuur van groei in vertrouwen, samenwerking en innovatie kunt stimuleren. 

Op reis naar Toscane

Afgelopen meivakantie gingen wij naar het prachtige Toscane. Het doel was om samen te ontspannen, genieten van heerlijk eten en drinken, en nieuwe avonturen te beleven. We hadden een grote tas met boeken en tekenmaterialen meegenomen om onze geest te voeden. Bij Hamewith geloven we dat het belangrijk is om nieuwsgierig te blijven en onszelf en anderen te blijven inspireren op het gebied van persoonlijk leiderschap, teamontwikkeling en organisatiedynamiek.Deze reis vormde de perfecte achtergrond voor het reflecteren op en ontwikkelen van nieuwe inzichten en werkvormen die ik graag met jullie deel.

Binding the knots, connecting the dots

Tijdens onze reis door Toscane ervaarden we de wisselende schoonheid van de heuvels, waar zon en wolken elkaar afwisselen. Dit constante spel van licht en schaduw bood een prachtige metafoor voor leiderschap. Binding the Knots, Connecting the Dots verwijst naar het proces van het samenbrengen van verschillende elementen en ideeën (knots) om een samenhangend en effectief geheel te vormen, en het leggen van verbanden (dots) tussen deze elementen om een duidelijk, overzichtelijk en geïntegreerd beeld te creëren. Het symboliseert het verbinden van losse eindjes en het vinden van verbanden die leiden tot een betere samenwerking, innovatie en groei binnen een organisatie. Door deze aanpak kun je als leider een sterke, cohesieve teamcultuur opbouwen die gericht is op gezamenlijke doelen en continue verbetering.

De rust en inspiratie die Toscane bood, hielpen ons om nieuwe inzichten en werkvormen te ontwikkelen die bijdragen aan een cultuur van vertrouwen en innovatie. Hieronder deel ik drie van deze werkvormen die je direct kunt toepassen in jouw leiderschap.

Werkvorm 1: Inspiratiebronnen gebruiken

Tijdens onze vakantie werden we geïnspireerd door verschillende bronnen, waaronder:

  • Amy Edmonson: De onbevreesde organisatie
  • Bas Blekkingh: Authentiek Leiderschap
  • Elke Wiss: Socrates op Sneakers

Door deze bronnen te combineren, kun je als leider het grotere geheel overzien en de maatschappelijke ontwikkelingen en hun impact op je organisatie begrijpen. Een 'lerende organisatie' en de organisatiecultuur zijn hierbij van groot belang. Zoals André Wiersma zegt: “Voorbeeldgedrag is de enige top-down-veranderstrategie die werkt.” Gebruik deze inspiratiebronnen om een cultuur van continue verbetering en leren te bevorderen. In deze blog lees je meer over de achtergronden van Amy Edmonson en Google en hoe we deze inzichten gebruikten tijdens een Teamcoaching.

Werkvorm 2: Leren en vernieuwen

'Leiders kunnen een omgeving creëren waar geen angstcultuur heerst, maar waar mensen van elkaar leren en vertrouwen opbouwen. Dit kan door 'intermenselijke risico's' te durven nemen en ervoor te zorgen dat iedereen een stem heeft. Een mooi begrip 'intermenselijke risico's. Dat betekent niets meer en niet minder dan: de onzekerheden en mogelijke negatieve gevolgen van open en eerlijke communicatie en interactie tussen mensen. Ze zijn cruciaal voor het opbouwen van vertrouwen en het stimuleren van samenwerking en innovatie binnen teams. Hier zijn enkele werkvormen om dit te bevorderen:

  • Inchecken: Maak aan het begin van een meeting een rondje om te zien hoe iedereen erbij zit: groen (helemaal goed), oranje (ok, maar er speelt nog wat in mijn hoofd), rood (ik zit er niet lekker bij, omdat). Je kunt heel veel verschillende varianten hierop proberen.
  • Dilemma's: Merk je dat het team over elkaar heen gaat buitelen met overtuigingen, dan is het tijd om even pas op de pas te maken. Vaak heb je dan te maken met een dilemma. Verzin een stelling die past bij het vraagstuk. Gebruik post-its met 'ja', 'zo/zo' en 'nee'. Laat iedereen even nadenken over zijn/haar antwoord. Ga op het zelfde moment op een van de drie post-its staan. Dit kan letterlijk of figuurlijk. Bevraag elkaar per keuze. Luister goed naar elkaar en vraag door. Zie tips bij werkvorm 3.
  • Brainstormsessies: Laat groepjes hun ideeën op een flipover schrijven of tekenen. Schuif dan een plaats door en reageer op elkaars ideeën. Sluit af met samen de input te bespreken. Wat zijn de overeenkomsten en verschillen. Welke zijn belangrijk om verder uit te gaan diepen en wie doet dat, wanneer en hoe?

Werkvorm 3: Vragen Stellen

In de afgelopen jaren heb ik vaak gehoord dat het boek Socrates op Sneakers van Elke Wiss een must-read is. Wat mij opviel, naast de interessante inhoud, is dat basisprincipes zoals volledige aandacht en het stellen van vragen belangrijk zijn om een duidelijk beeld en achtergrond te krijgen. Joseph Kessels zei ooit: “Leeg luisteren en helder zien.” Dit betekent dat het belangrijk is om vooroordelen los te laten en echt nieuwsgierig naar de ander te luisteren. Hier zijn enkele werkvormen om vragen stellen te oefenen:

  • Successituatie: Bespreek met elkaar het thema dat je verder wilt verkennen. Vertel elkaar 1 situatie (met de kenmerken van dat thema) die voor jou  goed of minder goed is gegaan. Vertel het zo beeldend mogelijk, de anderen vragen door. Op welke ideeën brengt jullie dit? Schrijf deze op en deel het met de andere groepen.
  • Intervisie: Een iemand draagt een casus aan. Iedereen krijgt een beurt om een vraag of tip te geven, ondersteund door briefjes om notities te maken. Download de Socratische intervisiemethode.

Conclusie

Door deze werkvormen toe te passen, kun je als leider een cultuur van vertrouwen, samenwerking en innovatie bevorderen. Dit leidt niet alleen tot persoonlijke groei, maar ook tot een sterkere, meer cohesieve organisatie. De inzichten en inspiratie die we tijdens onze reis door Toscane opdeden, hebben ons geholpen deze werkvormen te ontwikkelen en toe te passen. Ik moedig je aan om deze methoden in jouw leiderschap te integreren en te zien hoe ze je team en organisatie kunnen transformeren.

Download de Socratische intervisiemethode


De coaching en leiderschapsprogramma’s die Hamewith ontwikkelt, richten zich op het stimuleren van intrinsieke motivatie en het versterken van leidinggeven aan ontwikkeling. Sta jij open voor coaching als leider of een maatwerk-programma voor leiders binnen je organisatie? Neem dan contact op via info@hamewith.nl.

Deel dit bericht

Gerelateerde blogs

De kracht van empathie: Waarom het onmisbaar Is voor teams

De kracht van empathie: Waarom het onmisbaar Is voor teams

Achtergrond, Leiderschap, Teamcoaching |
Hamewith
In de hectische wereld van vandaag is het vermogen om je in de schoenen van een ander te verplaatsen een van de meest waardevolle vaardigheden die een team kan bezitten.... Lees meer
Psychologische veiligheid in de praktijk

Van theorie naar praktijk: Psychologische veiligheid in actie

Achtergrond, Leiderschap, Teamcoaching |
Hamewith
In ons vorige blog hebben we uitgebreid besproken hoe teamcultuur en psychologische veiligheid cruciaal zijn voor het succes van een organisatie. We hebben de wetenschappelijke onderbouwing en de theorieën van... Lees meer
Leiderschap als architect en culturele waarden als kleurschakering

De leider als architect van leiderschapsontwikkeling

Achtergrond, Leiderschap, Organisatieontwikkeling, Teamcoaching |
Hamewith
Persoonlijke stijl is het hart van leiderschap. Net zoals een goed ontworpen huis moet leiderschap niet alleen functioneel zijn maar ook persoonlijke flair hebben. Het vermogen om een omgeving te creëren... Lees meer