In ons vorige blog hebben we uitgebreid besproken hoe teamcultuur en psychologische veiligheid cruciaal zijn voor het succes van een organisatie. We hebben de wetenschappelijke onderbouwing en de theorieën van experts zoals Amy Edmondson en de inzichten uit Google's Project Aristoteles gedeeld. Maar hoe breng je deze theorieën in de praktijk?
Onze klantcase uitgelicht
Vandaag nemen we je mee naar een concrete casus die we 3 maanden terug hebben uitgevoerd voor één van onze klanten. In deze sessie hebben we ons gericht op het creëren van een veilige omgeving waarin teamleden vrijelijk hun gedachten, zorgen en ideeën kunnen delen. We delen de praktische interventies die we hebben toegepast om dit te bereiken en de resultaten die we samen met het team hebben geboekt.
We begonnen de dag met een Check-In. Dit was niet zomaar een formaliteit, maar een cruciale eerste stap. We vroegen de teamleden wat ze wilden bereiken, wanneer de sessie voor hen nuttig zou zijn en wat ze nodig hadden om actief deel te nemen. Deze vragen hielpen iedereen om hun doelen en behoeften helder te krijgen, wat een basis legde voor open communicatie en samenwerking.
Inzichten uit Project Aristoteles
Na de check-in doken we dieper in de materie met de presentatie van wat Google heeft geleerd over het bouwen van het perfecte team. Dit onderzoek, bekend als Project Aristoteles, benadrukte het belang van gelijke spreektijd en sociale gevoeligheid binnen teams. Door deze inzichten te delen, kregen de teamleden een beter begrip van de factoren die bijdragen aan een succesvol team. Dit gaf ons een solide fundament om verder op te bouwen gedurende de dag.
Interactieve sessies
Vervolgens gingen we verder met een interactieve sessie waarin we teamleden vroegen naar hun reacties op verschillende stellingen. We maakten een lijn met tape in de ruimte waar we werkten, met de uiteinden gemarkeerd als 'eens' en 'niet mee eens', en het midden als 'neutraal'. Na de introductie van elke stelling konden teamleden hun positie kiezen langs deze lijn. Dit visuele hulpmiddel maakte het direct duidelijk hoe iedereen over de stellingen dacht en diende als basis voor verdere discussie. Een voorbeeld van een stelling was: "In dit team praten we over fouten en manieren om te verbeteren en ervan te leren." Deze aanpak hielp om inzicht te krijgen in de verschillende perspectieven binnen het team, wat een waardevolle basis vormde voor een open en constructieve dialoog.
Het belang van feedback
Een van de meest impactvolle interventies was de Feedbacksessie: Terug- en Vooruitkoppeling. Voorafgaand aan deze sessie zorgden we ervoor dat er een stevige basis van vertrouwen in het team aanwezig was en deze verder werd versterkt. Dit was essentieel, aangezien persoonlijke feedback geven en ontvangen een spannend moment kan zijn. We vormden twee groepen en maakten wederom een lijn in de ruimte, die 'vertrouwen' in de capaciteiten van de persoon voorstelde. De persoon waar feedback op werd gegeven, stond bovenaan de lijn. Teamgenoten mochten op de lijn van vertrouwen staan en feedback geven waarom ze bijvoorbeeld een gradatie van 8 op 10 gaven. Wat werd gewaardeerd, welke eigenschappen en kwaliteiten? Wat is er nodig om van een 8 naar een 9 of 10 te gaan? Door deze reflectie vanuit het team, begrepen de leden ook beter aan welke sociale vaardigheden ze moesten werken om de cohesie in het team verder te verbeteren. Dit gaf veel inzicht en bracht bovendien multiculturele aspecten naar voren. Mensen voelden zich gehoord en gewaardeerd, wat de teamdynamiek aanzienlijk verbeterde.
Reflectie en take-aways
We sloten de dag af met Reflectie en Take-Aways. Hierbij werd de vraag gesteld: "Wat is een kleine stap die je morgen gaat zetten?" Deze vraag hielp de teamleden om de geleerde lessen te concretiseren en onmiddellijk toe te passen in hun dagelijkse werk.
Concrete tips voor leidinggevenden
- Begin met een open check-In Start iedere bijeenkomst met een check-in waarbij teamleden hun doelen en verwachtingen kunnen delen. Vraag hen wat ze willen bereiken en wat ze nodig hebben om actief deel te nemen. Dit bevordert open communicatie en helpt een veilige omgeving te creëren waar iedereen zich gehoord voelt.
- Stimuleer gelijke spreektijd en ontwikkel empathisch vermogen Zorg ervoor dat tijdens vergaderingen en discussies alle teamleden gelijke spreektijd krijgen. Moedig iedereen aan om actief te luisteren en sociaal gevoelig te zijn voor de emoties en bijdragen van anderen. Dit helpt om een inclusieve cultuur te bevorderen.
- Versterk teamvertrouwen met effectieve feedbacksessies Constructieve feedback is cruciaal voor teamgroei en succes. Door regelmatig feedback te geven en te ontvangen, ontstaat een cultuur van open communicatie en verbetering, wat zowel persoonlijke als teamgroei bevordert. Respectvolle feedback helpt teamleden hun sterke en zwakke punten te begrijpen, wat vertrouwen vergroot en een veilige omgeving creëert voor het delen van ideeën. Daarnaast lost feedback misverstanden en conflicten op, waardoor teams beter samenwerken en efficiënter hun doelen bereiken.
De coaching en leiderschapsprogramma’s die Hamewith ontwikkelt, richten zich op het stimuleren van intrinsieke motivatie en het versterken van leidinggeven aan ontwikkeling. Sta jij open voor coaching als leider of een maatwerk-programma voor leiders binnen je organisatie? Neem dan contact op via info@hamewith.nl.